Corgan's addition to their ten-year-old, downtown headquarters building was driven by bringing all the local employees undr one roof.  Due to growth within numerous market sectors, the firm's headcount expanded beyond their original building capacity.  With a desire to remain under one roof, an expansion and renovation project was put into action.  In the midst of planning and designing, the original pedestal was purchased by Crescent Real Estate Holdings and Long Wharf Capital and became part of The Luminary, as the completed building is called today.  Above the pedestal sits a copper and glass "console" that comprises floors five through seven.

The Luminary prides itself on innovation and sustainability.  Corgan pursued the WELL New and Existing Interiors paths for their space.  A numbr of features were already embedded in their culture and merely required documentation to achieve.  An increase in quality of light and creating an in-house program to sustain the nourishment preconditions were their first steps.

Among the most innovative features of The Luminary is floor-to-ceiling Sage Glass, which creates smart windows that can be tinted on demand, eliminating the need for shades, reducing glare and indoor heat caused by sun, and have the potential to decrease demand on the building's air conditioning system.

Built on a Downtown Dallas brownfield site presented challenges.  On the site once sat a coal gasification plant that created the fuel for Dallas' early gas-piped light system, a network of gas-powered lanterns that lit the streets at night.  Once electrical pwoer became more generally available, the gasification plant was torn down and the lot became a storage space for locomotives and later a parking lot.  Two brick vaults once used to collect leftover residue from the gasification process were found beneath the earth, almost at grade level.  Efforts in collaboration with EPA and third party services to remove the vault to a processing facility near Corpus Christi were hampered by the landfall of Hurricane Harvey.

The design of The Luminary removes things like stairwells and elevator bays from the center of the building, creating a vibrant space where occupants get natural daylight from all sides of the building.  The offset core also offers unparalleled views from the building.

TOUR LEADERS:  Caroline Compton, Jill Vessels, Beth Brant, AIA

Corgan Visitor Parking Information is attached below.  There are a very limited number of visitor parking spots.  Please consider public transportation or walking.

Resources